Piatra Craiului – muntele florii fara seaman

26.10.2020
Masivul Piatra Craiului vazut dinspre Moeciu
Masivul Piatra Craiului vazut dinspre Moeciu

Cand natura s-a gandit sa impleteasca tot ce are mai frumos, si-a revarsat aceasta binecuvantare pe o creasta de munte...Piatra Craiului. Iubesc acest munte! De fiecare data cand mi-a fost dat sa il vad, mi s-a umplut sufletul de bucurie si l-am admirat, fara a imi gasi cuvintele potrivite pentru a ii lauda frumusetea.

O vad ca pe cetate imensa de piatra, imbracata cu un brau verde de paduri, o cetate de aparare, menita sa protejeze acest pamant iubit de Dumnezeu. Este aici de milioane de ani, o creasta falnica si singuratica, intinsa pe 25 km, unica intre muntii nostri. Cetatea asta de care va vorbesc nu este un colos de piatra, este una dintre cele mai importante și cunoscute monumente naționale ale naturii, una dintre cele mai bogate rezervaţii naturale din România. Este un munte cum altii nu sunt...

Masivul este o comoara care trebuie tinuta cu orice pret departe de drujbe, poluare de orice fel, drumuri asfaltate, braconieri si oameni care nu stiu sa protejeze si sa iubeasca natura. Cetatea florii fara seaman e impodobita cu 1300 specii de plante, care de care mai minunate, dintre care 150 protejate din lege. Pajistile alpine sunt acoperite majoritar de paius rosu, trastioara, margarete si ciubotica-cucului. Vegetatia din zona stancoasă este caracterizată de floarea-de-colţ, arginţica, malaiul-cucului, macii de munte, ghinţura albastra - un spectacol de culoare, ce iti va incata privirea si sufletul, daca ajungi prin aceste locuri.  Intre atatea minunatii florale nu lipseste ceva pentru a completa cadrul naturii? Animalele, stapanii de drept ai muntelui: 89 specii din care 50 protejate...ursul brun, capriorul delicat, vulpea sireata, mistretul morocanos si multe altele sunt locuitori neinfranti ai acestei "cetati". As putea sa astern cuvinte despre frumusetea acestui munte in zeci de pagini si tot nu as termina sa ii descriu frumusetea. Dar inchei prin a va spune ca muntele asta e atat de frumos....

... Este atat de frumos incat o floare, Garofita Pietrei Craiului a ales sa isi deschida petalele gingase spre viata, numai si numai in acest loc. Priviti-o cu respect, admirati-o si ocrotiti-o! Este singura planta care creste doar in Romania, nicaieri altundeva in lume! Este unica si deosebita, fiind un alt motiv sa ne mandrim cu frumusetile acestui pamant. Garofita este cea mai valoroasa reprezentanta a plantelor de aici si este simbolul viu al acestui munte extraordinar.

Si am zis ca inchei, insa nu inainte de a va mentiona de cele mai frumoase locuri care incununeaza Craiul si care prin varietatea lor fac din acest munte un loc unic, fie ca vorbim de chei, rauri, izbucuri, arcade de piatra, creste ascutite, gata sa impunga norii si cate si mai cate: Cheile Dambovicioarei, Fantana lui Botorog, Cheile Brusturelui, Avenul Vladusca, Prapastiile Zarnestiului, Zaplazul, Turnurile Dianei, Degetul lui Calinet, Acul Crapaturii, Creasta Dintata...locuri invaluite in mister si farmec, care asteapta sa fie descoperite si admirate si pe care merita sa le protejam.

Piatra Craiului - vedere dinspre Poiana Marului (Brasov)
Piatra Craiului - vedere dinspre Poiana Marului (Brasov)