Calauzitor al stramosilor daci – simbol ce a incununat steagul lui Decebal

02.09.2021
Foto: Christel Sagniez
Foto: Christel Sagniez

Nu intamplator stramosii nostri, poporul geto-dac, a ales ca reprezentare pe steagurile sale lupul. Lupul este unul dintre cei mai vechi si de temut pradatori al lumii. Nici o civilizatie nu i-a contestat suprematia. Este un animal fascinant, care si dupa atatea secole trezeste interesul cercetatorilor, dornici in a-i deslusi misterele. 

Stindardul de luptă al armatei dacilor avea forma unui cap de lup cu gura deschisa si se continua cu un corp de sarpe. Dacii aveau fratii razboinice, despre a caror initiati se spune ca se transformau ritualic in lupi si aveau comportament de fiara in razboi. Erau neinfricati in lupta si isi speriau cumplit inamicii cu atitudinea lor de animal salbatic. Lupul era animalul totemic al razboinicilor geto-daci, ei insisi numindu-se "daos", adica lupi.

Stiati ca lupul ramane cu sufletul lui pereche pana la moarte? Lupii sunt parinti dedicati si se comporta ca o adevarata familie. Mai mult, in cadrul haitei, lupii au fiecare rolul sau bine definit, orice abatere insemnand pedeapsa din partea capateniei haitei sau chiar excluderea din aceasta.

Stiati ca lupii au circa 200 de milioane de celule de simt? Omul are doar în jur de 5 milioane. Practic, ei pot mirosi un animal de la 1,6 kilometri distanta și pot auzi pana la 7 kilometri departare! Puterea concentrata in maxilarul unui lup este uimitoare: muscatura lui apasa cu o presiune a 800 de kilograme. Un caine obisnuit poate aplica o presiune de doar 300 de kilograme.

Filme, documentare, povesti...toate despre licantropie, stiinta creata in jurul acestui animal maiestuos: capacitatea unor oameni de a se transforma sub lumina lunii in lupi. Si cate povesti nu s-au tesut in jurul acestui pradator...este cel care alearga demonii in noaptea de Boboteaza, este cel care comunica cu lumea cealalta, cel care inchina rugaciuni catre cer prin urletele sale samd.

Nu vreau sa va plictisesc acum, insa voi reveni cu niste povesti tare frumoase despre acest animal nobil caruia ii este recunoscuta maretia si in muntii nostri Carpati.